You are currently viewing Tipuri de sticlă pentru ferestre – geamuri duble sau triple izolatoare?

Tipuri de sticlă pentru ferestre – geamuri duble sau triple izolatoare?

Alegerea sticlei potrivite pentru ferestrele tale este esențială atunci când vine vorba de eficiența energetică și confortul din interiorul casei tale. Una dintre opțiunile cele mai populare și eficiente în ceea ce privește izolarea termică și fonică este utilizarea geamurilor termoizolante duble (cu 2 foi de sticlă) sau triple (cu 3 foi de sticlă). 

În acest articol, vom explora diferitele tipuri de sticlă disponibile pentru ferestre, accesoriile folosite dar și beneficiile acestora. Pentru informații suplimentare, poți intra pe fiecare secțiune de pe site-ul nostru unde vei găsi o gamă variată de produse și servicii pentru nevoile tale.

Geamuri duble sau triple. Este tot ce contează?

Înainte de a răspunde detaliat la această întrebare, hai să începem cu produsul finit – fereastra din aluminiu. Din toate soluțiile existente în momentul de față, noi, cei de la Prăvălia de Ferestre am optat pentru profilele de aluminiu și ne-am optimizat mare parte din producție pe acest material.

Nu mai este un secret pentru nimeni că aluminiul este durabil și are o rezistență foarte mare la intemperii, reacționează bine la dilatările și contracțiile specifice și poate fi transformat într-un izolator termic deosebit. Din punct de vedere estetic, aluminiul poate fi finisat într-o gamă variată de culori și texturi și poate fi ușor adaptat la diverse forme și dimensiuni. Dacă mai amintim și faptul că este un material prietenos cu natura (pentru că este reciclabil) credem că ne-am motivat suficient de bine alegerea.

Geamul termoizolant – cât de mult contează?

Am stabilit deja în paragraful anterior că plecăm la drum cu o bază suficient de bună pentru tâmplărie – profilele din aluminiu. Scopul principal al produselor comercializate de noi este crearea unui mediu confortabil în interiorul clădirii, indiferent de condițiile externe.

Pentru a ajunge la rezultate bune, fiecare element care intră în componența tâmplăriei din aluminiu are un rol esențial. Iar geamul termoizolant, pentru că reprezintă aproximativ 80% din suprafața unei ferestre, este o componentă de importanță majoră în atingerea performanțelor energetice a tâmplăriei.

Bagheta separatoare a geamului termoizolant
Între cele 2 sau 3 foi de sticlă, din fereastra de aluminiu, există o baghetă care poate fi tot din aluminiu sau din poliamidă (WarmEdge sau SwisSpacer). În afară de material, importantă este și lățimea acestei baghete. Pentru un randament și o eficiență termică optimă, aceasta trebuie să aibă 16mm.
Gazul

Gazul inert care se introduce în spațiul dintre foile de sticlă este, de asemenea, un factor important care contribuie la eficiența termică. Se poate folosi argon sau doar aer.

Argonul este un gaz cu o densitate mai mare decât aerul, ceea ce înseamnă că transferul de căldură prin conductivitatea termică este redus atunci când acesta umple spațiul dintre foile de sticlă. Acest lucru contribuie la crearea unei bariere eficiente împotriva pierderilor

Sticla – ce alegeri putem face?

Când vorbim de tipul sticlei care formează geamul, aici ne putem raporta la numeroase variante cu diferite caracteristici de reflexie și izolare care mai de care mai performante.>Printre tipurile de sticlă se numără:

  • Sticla cu acoperire de joasă emisivitate (Low E) – este acel tip de sticlă care ține căldura în interiorul clădirii. Acest tip de sticlă se obține în urma unui proces de pulverizare magnetronică.
  • Sticla 4 seasons (4S) – se folosește, de obicei, pe fațada de sud, având un grad de reflexie mai mare, astfel încât, vara, să se micșoreze riscul supraîncălzirii spațiului interior. 

Geamurile duble izolatoare (termopan)

Geamurile duble sunt alcătuite din două foi de sticlă separate de acel spațiu izolant de care vorbeam anterior. Acestea oferă mai multe beneficii, precum:
Izolarea termică
Stratul de aer sau gaz dintre cele două foi de sticlă acționează ca un izolator termic, reduce pierderile de căldură în sezonul rece și păstrează temperatura confortabilă în interior. 
Reducerea zgomotului
Geamurile dublu izolatoare reduc semnificativ zgomotul din exterior și oferă un mediu liniștit și protecție împotriva poluării fonice.
Eficiența energetică

Prin reducerea pierderilor de căldură, geamurile dublu izolatoare pot contribui la scăderea costurilor de încălzire și răcire iar acest lucru le transformă într-o opțiune eficientă din punct de vedere energetic.

Argonul este un gaz cu o densitate mai mare decât aerul, ceea ce înseamnă că transferul de căldură prin conductivitatea termică este redus atunci când acesta umple spațiul dintre foile de sticlă. Acest lucru contribuie la crearea unei bariere eficiente împotriva pierderilor de căldură.

Geamuri triplu izolatoare

În momentul actual, geamurile triplu izolatoare ar trebui să fie o alegere aproape obligatorie, cu condiția ca profilul să permită această opțiune.

Beneficiile utilizării unui geam triplu izolator (tripan) sunt substanțial îmbunătățite în condițiile în care costurile tâmplăriei cresc cu doar 30%.

Geamurile triple oferă un nivel suplimentar de izolare termică și fonică datorită celor trei foi de sticlă separate de două spații izolante. Avantajele utilizării geamurilor triple includ:

Izolarea termică și fonică superioară
Prin adăugarea unei a treia foi de sticlă și a unui spațiu izolant suplimentar, geamurile triple oferă o izolare termică și fonică îmbunătățită față de geamurile dublu izolatoare.
Reducerea pierderilor de căldură
Așa cum era de așteptat, geamurile triplu izolatoare asigură o barieră termică mai eficientă, ceea ce ajută la reducerea pierderilor de căldură și la menținerea unui climat confortabil în interior.
Reducerea zgomotului
Datorită structurii lor complexe, geamurile triple oferă o izolare fonică superioară, blochează zgomotul provenit din exterior și creează un mediu liniștit în interior.
Eficiența energetică sporită

Geamurile triple contribuie la creșterea eficienței energetice a clădirii și reduce consumul de energie și costurile asociate încălzirii și răcirii.

Așadar, alegerea între geamuri duble sau triple izolatoare depinde de nevoile specifice ale clădirii dar și de bugetul disponibil. Geamurile triple pot oferi o performanță superioară, dar pot fi și mai costisitoare decât cele duble. Înainte de a lua o decizie, este bine să ne consulți. Îți răspundem la toate întrebările și te ghidăm spre cea mai bună opțiune pentru proiectul tău.

Curiozități

Deși există pe piață sticlă cu grad de reflexie foarte mare, aceasta tot nu reușește să împiedice total pătrunderea luminii solare în interior pentru evitarea supraîncălzirii. Pentru rezultate excelente, se apelează întotdeauna la diverse metode de umbrire. 

Fiecare tip de sticlă influențează evident calitatea geamurilor, asta datorită proprietăților fiecăruia. Totuși, nu sticla este cea care influentează apariția condensului.

Sticla nu influențează nici accesoriile aplicate ferestrei. Însă, trebuie avut în vedere ca mărimea și grosimea profilelor să permită grosimea vitrajului. Dacă îți dorești o izolare termică optimă, trebuie să ai în vedere și coeficientul de transfer termic al fiecărui element al ferestrei.

Ca o concluzie, în ultimii 2 ani a avansat și tehnologia din industria sticlei, ceea ce a permis marilor producători să comercializeze sticlă care pe timp de iarnă păstrează căldura în interior, iar în sezonul cald menține temperatura interioară la un nivel optim

Indiferent că visezi izolarea termică, reducerea zgomotului sau eficiența energetică, geamurile duble și triple izolatoare pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții tale în interiorul casei.